STRATEGIA DE INTERNATIONALIZARE ÎN CADRUL FACULTĂȚII DE AGRICULTURĂ
Strategia de internaționalizare a Facultății de Agricultură urmează strategia universității, centrându-se pe cei trei piloni: internaționalizarea în educație, internaționalizarea în cercetare și internaționalizarea în extensie universitară și programe de mobilități.
-
Internaționalizarea în educație
Având în vedere dezvoltarea continuă a pieței forței de muncă și cerințele tot mai competitive în domeniile de referință ale Facultății de Agricultură, internaționalizarea este liantul și totodată direcția educațională în următoarea perioadă. Cu o internaționalizare a educației, structurată și axată pe o cooperare intensă cu partenerii internaționali din domeniul învățământului superior și cu un parteneriat solid cu mediul de afaceri și antreprenorial, șansele ca integrarea absolvenților pe piața forței de muncă devin tot mai mari, reușind astfel să generăm și să creăm profesioniști în domeniu.
Pentru a realiza acest deziderat, se propun următoarele direcții:
-
Dezvoltarea de noi programe de studiu în limbi străine. Este necesară înființarea unui program de master pe domeniu Agronomie în limba engleză, pentru a avea continuitate programul de licență cu predare în limba engleză, cât și a unui program de master în domeniul Ingineriei mediului în limba franceză, pentru a asigura continuitatea programului de licență aferent. Promovarea acestor programe pentru ambele cicluri de studiu, inclusiv a unui nou program de doctorat în limba engleză, se va face orientat înspre zonele de influență anglofonă, respectiv francofonă, atât prin promovare proprie, cât și prin intermediul instituțiilor abilitate în străinătate (consulate, ambasade, misiuni diplomatice), dar și prin intermediul multiplilor parteneri din cadrul programelor internaționale de cooperare. Totodată se va include promovarea lor în cadrul târgurilor internaționale de educație la care universitatea participă.
-
Curriculum internaționalizat: Adaptarea planurilor de învățământ și a programelor de studiu la cerințele actuale, pentru a include perspective internaționale și pentru a promova învățarea interculturală, se va realiza în conformitate cu noile tendințe și priorități europene. Astfel, se propune crearea unui program de studiu comun (Joint Degree Programme) cu minim 2-3 universități, cu o uniformizare a planului de învățământ la toate universitățile partenere și cu recunoașterea aferentă. Aceste programe de studiu comune vor debuta cu sprijinul mobilităților SMS E+ (mobilități de studiu) de un semestru la fiecare partener.
Un alt aspect important în diversificarea internațională a ofertei de studiu, va fi implementarea unor module online în limbă străină, în special pentru dobândirea anumitor competențe specifice oferite celor care doresc perfecționare în anumite domenii ale Facultății de Agricultură. Aceste module pot fi generatoare de venituri, finalizându-se cu o certificare în domeniu.
-
Dezvoltarea resursei umane: În vederea asigurării unui cadru academic orientat cât mai mult spre standarde internaționale certificate, cadrele didactice din cadrul Facultății de Agricultură vor participa la cursuri de formare continuă în domeniul limbilor străine (franceză, engleză, nivel mediu și avansat, limbaj tehnic, de specialitate), organizate on site, dar și prin intermediul mobilităților Erasmus+ STT (de formare) cu organizații internaționale certificate și recunoscute.
Dezvoltarea competențelor lingvistice a resursei umane din cadrul Facultății de Agricultură are rol multiplu, deoarece, pe lângă implicarea în procesul didactic din cadrul universității, se vizează dezvoltarea conceptului de ”visiting professor” prin predarea la alte universități în urma acordurilor încheiate pe diverse domenii de specialitate comune.
-
Atragerea de ”visiting professors”: Prin crearea acordurilor reciproce de cooperare în domeniul academic se vizează atragerea a unui număr cât mai mare de ”profesori invitați” care să susțină cursuri, respectiv module de învățare (atât la ciclul de licență, cât și la master), conferind astfel cursurilor deja existente o dimensiune internațională, aducând totodată elemente inovative și percepții diferite asupra metodelor de lucru: învățare, predare, transfer de know-how. Aceste schimburi reciproce sunt foarte benefice și productive, luând în considerare mai ales diversitatea partenerilor internaționali și poziționarea lor geografică pe toate continentele, mai ales în domeniul științelor vieții care este abordat cu metode specifice fiecărei zone geografice.
Avantajele acestor reciprocități vor contribui și la dezvoltarea personalității studenților, conturând viitorii profesioniști, mai ales prin îmbogățirea culturii lor generale, oferindu-le o perfecționare profesională și totodată o îmbunătățire a nivelului de limbă străină.
-
Internship internațional: Se vizează stabilirea contactelor cu cât mai mulți parteneri internaționali (instituții de învățământ superior, institute, companii, ONG-uri, etc) în vederea dezvoltării de acorduri de practică pentru studenții Facultății de Agricultură, practică care să poate varia de la minim 2 săptămâni la un interval mai prelungit. Se intenționează astfel dezvoltarea competențelor profesionale ale studenților noștri, într-un mediu internațional, cu metode tehnologice și practici axate pe implementarea și aplicarea concretă a cunoștințelor teoretice, contribuind totodată la crearea profilului internațional al studentului nostru.
-
Promovarea diversității și incluziunii: Crearea unui mediu academic care să încurajeze diversitatea și incluziunea, atât în rândul studenților, cât și al personalului academic. Aceasta poate include programe de susținere pentru studenții internaționali, facilitarea integrării acestora în viața universitară și promovarea unei culturi a respectului reciproc.
-
Internaționalizarea în cercetare
Internaționalizarea în cercetare, o direcție aflată tot mai mult în creștere, caracterizată prin colaborarea între Facultatea de Agricultură și instituții din diverse țări ale globului, cu scopul de a împărtăși resurse, expertiză și problematici actuale, are avantajul de a dezvolta atât proiecte comune, inovative și avangardiste, cât și cel de a stabiliza și concretiza rezultate imediate, necesare dezvoltării instituționale și poziționării universității în poluri de excelență, respectiv ranking-uri internaționale.
Concretizarea direcțiilor în internaționalizarea cercetării va implica:
-
Dezvoltarea de parteneriate internaționale: Identificarea și stabilirea de parteneriate cu alte universități sau instituții/institute de cercetare din străinătate în vederea deschiderii de noi cooperări în cadrul proiectelor internaționale sau naționale (apeluri naționale/locale ale partenerilor), va facilita totodată schimburile de cercetători, studenți, doctoranzi, cadre didactice. Se va avea in vedere încercarea la o scară cât mai largă a creșterii interesului pentru proiectele Horizon Europe, Erasmus+ de tip KA2, mai ales parteneriatele strategice de cooperare, alianțe pentru inovare, centre de excelență, un liant internațional favorabil cercetării internaționale, în mod special. Aceste parteneriate vizează schimbul de cunoștințe, transfer de know-how, metode inovative, experiențe și bune practici în domeniile prioritare ale Facultății de Agricultură. Aceste proiecte pot aborda problematici globale și pot contribui la dezvoltarea soluțiilor durabile și inovatoare în acest domeniu.
-
Crearea unui Hub de excelență în cercetare: Împreună cu partenerii internaționali, cadre didactice și cercetători din cadrul facultății, se intenționează crearea unui Hub de excelență în cercetare în domenii de actualitate, cu spații de lucru colaborativ, on-site și on-line. Prin astfel de inițiative se cultivă și se mențin relații puternice de colaborare cu partenerii existenți, dezvoltându-se totodată și altele noi, mărind în același timp șansele de atragere de finanțări din fonduri internaționale, poziționându-ne astfel într-un lider și furnizor de educație de cea mai înaltă calitate. În acest sens este foarte importantă comunicarea rezultatelor și diseminarea impactului cercetărilor realizate în cadrul Hub-ului de excelență, atât către comunitatea academică, cât și către mediul privat la nivel local, național și internațional.
-
Organizarea de evenimente științifice internaționale: Este prioritar în cadrul evenimentelor Facultății de Agricultură, implicarea în susținerea a cât mai multor evenimente științifice internaționale atât on-site cât și on-line (conferințe, workshop-uri, webinarii, mese rotunde, simpozioane, debate-uri) care au rolul de a accentua și prezenta rezultatele cercetărilor comunității academice locale și a partenerilor internaționali, scoțând în evidență performanța și excelența.
-
Participare la evenimente științifice internaționale: Încurajarea și facilitarea participării cadrelor didactice din cadrul Facultății de Agricultură la conferințe, workshop-uri, expoziții, saloane de inventică internaționale în domeniul științelor vieții. Aceste activități pot oferi oportunități de colaborare și de schimb de idei cu experți din alte țări.
-
Publicarea de articole cu cercetători din străinătate: Se încurajează creșterea numărului de articole publicate în Open Access, cu vizibilitate ridicată, de către cadre didactice și cercetători din cadrul facultății, împreună cu cercetători de la alte universități sau instituții internaționale.
-
Doctorate în cotutelă: Promovarea programelor de doctorat și atragerea studenților doctoranzi în realizarea de doctorate în cotutelă, coordonați de cadre didactice din cadrul Facultății de Agricultură din Școala doctorală, respectiv să fie coordonatori la studenți din alte universități din străinătate, pe bază de reciprocitate.
-
Internaționalizarea în extensie universitară și programe de mobilități
Prin internaționalizarea extensiei universitare se va contribui la promovarea valorilor de cetățenie globală, dezvoltarea competențelor interculturale ale studenților și personalului din universitate, cât și la colaborarea cu comunitatea non-academică internațională pentru a transmite cunoștințe, resurse și experiențe.
Se va pune accentul pe:
-
Program de schimburi și mobilități: Implementarea unor programe de schimburi și mobilități (Erasmus+, Ceepus, SEE, burse Eugen Ionescu, Marie Curie) pentru studenți și cadre didactice, care să ofere posibilitatea de a studia/preda sau de a desfășura cercetare în străinătate pentru o anumită perioadă de timp. Aceste programe ar putea include burse de studiu, stagii de practică sau proiecte de cercetare colaborative. Dezvoltarea la scară largă a mobilităților de scurtă durată, în special în cazul doctoranzilor, intensificând totodată numărul de BIP-uri (Blended Intensive Programs) unde participanții din mai multe țări pot coopera și schimba experiențe de bune practici, beneficiind totodată și de componenta mobilității virtuale, pe lângă cea fizică.
-
Organizarea școlilor de vară: Reintroducerea școlilor de vară și menținerea schimburilor de practică reciprocă cu parteneri (modelul de bune practici cu partenerii egipteni).
-
Dezvoltarea unui cluster de cooperare internațională: Se va crea o rețea cu toate facultățile de profil, atât din țările UE, cât și din non UE pentru dezvoltarea de activități conexe celor academice, inclusiv activități non formale bazate pe metode de educație inovative, cu reuniuni periodice, on-site și on-line, contribuind în acest mod la formarea unor politici educaționale comune în domeniile noastre de referință și transmiterea lor către comunitatea non-academică.
-
Implicare în Diaspora: Dezvoltarea activităților la scară largă, în cadrul proiectului Educație pentru diaspora prin implicarea specialiștilor din cadrul Facultății de Agricultură în activitățile specifice, cât și în cele conexe.
-
Promovarea studenților și a absolvenților pe plan internațional: Dezvoltarea unor programe de consiliere și de pregătire pentru carieră care să sprijine integrarea studenților și a absolvenților în piața internațională a muncii și să faciliteze accesul acestora la oportunități de angajare sau de continuare a studiilor în străinătate.
-
Realizarea unui periodic internațional: Diseminarea la nivel local, regional, național și internațional a activităților de internaționalizare a Facultății de Agricultură se va face periodic, atât pe site-ul facultății, cât și pe rețelele social media aferente. Se vor crea pagini individualizate pe rețelele sociale unde nu există, Linkedin, Twitter, promovându-se constant, în afară de activitățile mai sus menționate, programele de studiu în limbă străină.