Pentru ciclul licență, Facultatea de Management și Turism Rural vine în întâmpinarea viitorilor studenți cu 3 programe de studiu:
- INGINERIA ȘI MANAGEMENTUL AFACERILOR AGRICOLE/INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ
- INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAȚIA PUBLICĂ ȘI AGROTURISM
- INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN INDUSTRIA TURISMULUI
Absolvenții facultății noastre își pot desfășura activitatea în următoarele domenii:
- exploatații agricole - compartimentul economic și comercial;
- centre agricole comunale,
- Direcțiile Agricole Județene pentru Agricultură și Dezvoltare rurală,
- Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (M.A.P.D.R.);
- Agenția Națională de Consultanță Agricolă,
- Oficiul Județean de Consultanță Agricolă,
- Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR);
- organele de stat din domeniul dezvoltării și amenajării rurale (OCAOTA, OSPA etc.);
- învățământ și cercetare;
- financiar-bancar, asigurări, administrația de stat;
- infrastructura spațiului rural;
- experți la nivel național și european (UE) pe probleme de agricultură (comerț, valorificare, asigurări etc.), ca experți în domeniul litigiilor generate de circulația juridică a terenurilor;
- exploatații agroturistice;
- rețele informatice pentru activitatea agroturistică
- rețeaua turistică clasică.
La finalizarea celor patru ani de studiu diploma și titlul obținut de absolvenți este cel de inginer.
În anul academic 2023/2024, în cadrul Ciclului Licenţă-ZI, pentru cele trei specializări, numărul total al studenţilor din cadrul Facultăţii de Management și Turism Rural este de 410, gruparea lor pe specializări regăsindu-se mai jos.
Număr studenţi licenţă – ZI pentru anul universitar 2023/2024
Nr. crt. |
Specializarea |
Anul de studiu |
Număr studenţi |
||
Buget |
Taxă |
Total |
|||
1 |
Ingineria și managementul afacerilor agricole |
I |
26 |
11 |
37 |
II |
23 |
0 |
23 |
||
III |
29 |
3 |
32 |
||
IV |
23 |
3 |
26 |
||
TOTAL |
101 |
17 |
118 |
||
2 |
Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism |
I |
27 |
21 |
48 |
II |
31 |
2 |
33 |
||
III |
32 |
3 |
35 |
||
IV |
32 |
9 |
41 |
||
TOTAL |
122 |
35 |
157 |
||
3 |
Inginerie şi management în industria turismului |
I |
27 |
18 |
45 |
II |
26 |
4 |
30 |
||
III |
25 |
1 |
26 |
||
IV |
29 |
5 |
34 |
||
TOTAL |
107 |
28 |
135 |
||
TOTAL GENERAL |
330 |
80 |
410 |
Durata studiilor, pentru toate specializările menţionate, este aliniată Hotărârii de la Bologna şi este de 4 ani.
Informaţii suplimentare despre organizarea ciclului de licenţă se pot obţine accesând meniul „Forme de învăţământ” de pe site-ul Universităţii. Informaţii despre examenul de admitere găsiţi aici.
PROGRAMUL DE STUDII: „INGINERIA ȘI MANAGEMENTUL AFACERILOR AGRICOLE”
Programul de studiu Ingineria și Managementul Afacerilor Agricole răspunde, în condiţiile economiei de piaţă, necesităţilor vitale de perfecţionare a specialiştilor din cadrul activităţilor manageriale de la nivelul comunităţilor locale sau regionale, a societăților comerciale agricole, diverselor asociații cu sau fără statut juridic, persoanelor care asigură managementul diferitelor societății, instituții sau ferme de profil.
Misiunea programul de studiu Ingineria și Managementul Afacerilor Agricole constă în pregătirea profesională a absolvenților de liceu prin continuarea procesului de instruire la un nivel superior, nivel care solicită aprofundarea și deprinderea instrumentelor de cercetare specifice pe o bază interdisciplinară pertinentă.
Programul de studiu Ingineria și Managementul Afacerilor Agricole are dublă misiune: didactică şi de cercetare ştiinţifică.
Misiunea didactică este de formare a unor specialişti cu studii superioare, capabili să răspundă necesităţilor economiei, învăţământului şi ştiinţei din domeniul Inginerie şi Management în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, de a pregăti ingineri capabili să integreze inginereşte legile naturii cu cele mai noi tehnologii pentru realizarea de produse şi servicii de mare eficienţă.
Competenţele lor sunt formate pe baza studierii unor discipline fundamentale şi de specialitate care le permit cunoaşterea legilor de funcţionare şi reglare a vieţii la diferitele niveluri de organizare a materiei. Pe baza studierii unor discipline de profil agricol, cunoştinţele fundamentale sunt integrate în domenii concrete de eficientizare a producţiei vegetale şi animale .
Misiunea de cercetare ştiinţifică constă în formarea şi dezvoltarea la studenţi şi absolvenţi a competenţelor ştiinţifice şi de cercetare necesare restructurării tehnologice şi inovării, cu scopul depăşirii limitelor actuale de producţie şi eficienţă.
Obiectivele programului de studii Ingineria și Managementul Afacerilor Agricole sunt structurate astfel:
- Obiective cognitive: se referă la diagnoza problemelor din inginerie economică în domeniul agriculturii, managementul afacerilor din domeniul agriculturii, identificarea şi aplicarea de soluţii şi strategii pentru ameliorarea şi remedierea lor; gestionarea sistemelor de informaţii bazate pe indicatori specifici.
- Obiective aplicative au în vedere: proiectarea, implementarea, conducerea şi cercetarea politicilor de dezvoltare durabilă integrată în domeniul conex al ingineriei agricole şi a ştiințelor economice şi ştiinţa şi ingineria activităţilor de producţie din domeniul agricol.
- Obiective de comunicare şi relaţionale se referă la: consiliere profesională, de orientare a carierei şi de integrare în exploataţii agricole, în domenii de decizie legate de dezvoltarea rurală; evidenţierea manierelor de comunicare şi a dificultăţilor specifice proceselor comunicative; investigarea şi aprecierea strategiilor şi proceselor implicate în actul comunicării.
Plan de învățământ - Ingineria și managementul afacerilor agricole - IMAA
PROGRAMUL DE STUDII: „INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAȚIA PUBLICĂ ȘI AGROTURISM”
Misiunea programului de studii constă în:
- Formarea/pregătirea studenților/ specialiștilor din domeniul alimentației publice și a agroturismului, prin participarea la un proces de instruire de nivel superior, care solicită un studiu interdisciplinar pertinent;
- abordarea unitară a turismului rural și agroturismului pe direcție inginerească.
- formarea de ingineri specialiști în strategii și planuri de dezvoltare în sfera serviciilor rurale (turism rural, agroturism, alimentație publică etc).
Obiectivele generale ale programelor de studii de licență se desfășoară pe trei direcții: didactică (educațională), de cercetare ştiinţifică,de educaţie civică.
Pe direcția didactică, obiectivele educaţionale specifice programului de studii de licență Inginerie și management în alimentația publică și agroturism rezultate prin operaţionalizarea competenţelor de formare (competențe profesionale și competențe transversale), sunt structurate pe cele trei dimensiuni:
1.Obiective cognitive asigură:
- Cunoaşterea cadrului legislativ privind mediul şi ecoturismul
- Cunoaşterea structurii şi proprietăţilor biochimice a produselor alimentare
- Cunoaşterea elementelor de calitate a produselor şi serviciilor şi a conceptului de siguranţă alimentară
- Cunoaşterea elementelor cu privire la economia turismului şi a fermei agroturistice
- Asigurarea managementul pensiunilor şi fermelor agroturistice şi a unităţilor de alimentaţie publică
2.Obiective aplicative contribuie la :
- Însuşirea cunoştinţelor de management şi marketing în alimentație publică şi agroturism
- Cunoaşterea elementelor de proiectare conducere şi evaluare a activităţilor agroturistice şi de alimentaţie publică
- Aplicarea tehnicilor şi tehnologiilor de obţinere a produselor alimentare şi valorificarea lor prin servicii turistice
- Cunoaşterea elementelor de bază a biotehnologiilor aplicate în industria alimentară
- Cunoaşterea tehnologiilor de creştere şi exploatare a principalelor specii de amimale şi obţinerea de producţii de calitate
- Cunoaşterea şi însuşirea tehnicilor de lucru în laborator pentru identificarea componentelor chimice din alimente.
3.Obiective de comunicare şi relaţionale - care au drept scop cunoașterea :
- legislaţiei economice, a unor elemente financiar contabile şi juridice aplicate în alimenație publică şi agroturism
- procedeelor de conducere, administrare şi organizare a serviciilor agroturistice conform cu standardele europene şi mondiale ale calităţii
- elementelor de educaţie ecologică privind calitatea produselor (bioalimentare) şi serviciilor turistice
- principiilor de bază privind relaţionarea şi comunicarea în turism.
- (şi) conştientizarea importanţei consumului de hrană sănătoasă.
Plan de învățământ - Inginerie și management în alimentația publică și agroturism - IMAPA
PROGRAMUL DE STUDII: „INGINERIE ȘI MANAGEMENT ÎN INDUSTRIA TURISMULUI”
Programul de studii Inginerie şi Management în Industria Turismului se adresează tuturor absolvenţilor de învăţământ liceal care solicită această formă de specializare pentru a putea face faţă sarcinilor derivate din activitatea de management turistic.
Misiunea programului de studii Inginerie și Management în Industria Turismului constă în pregătirea profesională a absolvenților de liceu cu diploma de bacalaureat, prin continuarea procesului de instruire la un nivel superior, nivel care solicită aprofundarea și deprinderea instrumentelor de cercetare specifice pe o bază interdisciplinară pertinentă și se realizează pe următoarele direcții :
Misiunea didactică este de formare a unor specialişti cu studii superioare, capabili să răspundă necesităţilor economiei, învăţământului şi ştiinţei din domeniul Inginerie şi management, de a pregăti ingineri capabili să integreze inginereşte legile naturii cu cele mai noi tehnologii pentru realizarea de produse şi servicii de mare eficienţă. Educarea studenţilor are ca scop dezvoltarea capacităţii lor de a lucra în domeniul ingineresc şi de a asigura absolvenţilor aprofundarea pregătirii într-un domeniu apropiat, pentru obţinerea de competenţe complementare în alte domenii, prin programe de masterat.
Misiunea de cercetare ştiinţifică constă în dezvoltarea în permanenţă a cercetării ştiinţifice fundamentale, interdisciplinare şi aplicate şi prin rezultatele obţinute să contribuie la dezvoltarea agriculturii moderne, la îmbogăţirea patrimoniului cunoaşterii şi la realizarea performanţelor profesionale ale cadrelor didactice. Misiunea de cercetare ştiinţifică constă şi în formarea şi dezvoltarea la studenţi şi absolvenţi a competenţelor ştiinţifice şi de cercetare necesare restructurării tehnologice şi inovării, cu scopul depăşirii limitelor actuale de producţie şi eficienţă.
Misiunea de pregătire continuă a absolvenţilor prin masterat în domeniul de licență Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală şi prin doctorat în domeniile Agronomie şi Zootehnie.
Misiunea de consultanţă realizată prin intermediul extensiei universitare.
Obiectivele generale ale programului de studii Inginerie și Management în Industria Turismului se desfășoară pe trei direcții: didactică (educațională), de cercetare ştiinţifică,de educaţie civică.
1) Obiective cognitive fac referire la managementul unităților de turism şi a unităţilor de alimentaţie publică, cunoaşterea cadrului legislativ privind mediul şi ecoturismul, cunoaşterea structurii şi proprietăţilor biochimice a produselor alimentare, cunoaşterea elementelor privind calitatea produselor şi serviciilor şi a conceptului de siguranţă alimentară.
2) Obiective aplicative (instrumental-operaţionale) cuprind: cunoaşterea tehnicilor şi tehnologiilor pentru realizarea produselor turistice, privite ca o înlănţuire de procese (asigurarea cazării hoteliere; producţia culinară; transporturi; investiţii; sisteme de tratament balnear; agrement; divertisment; agenţii de voiaj; echipamente specifice lanţurilor de hoteluri şi restaurante.); întocmirea de proiecte de investiţii în industria turismului din fonduri europene, în industria călătoriilor şi turismului, cu creativitatea tehnică şi managerială necesară, pentru dezvoltarea domeniului şi realizarea de produse turistice oferite “pachet” consumatorului turistic.
3) Obiective de comunicare şi relaţionale, cu precădere se referă la cunoaşterea legislaţiei economice, a unor elemente financiar-contabile şi juridice aplicate în alimentație publică şi industria ospitalității, cunoaşterea procedeelor de conducere, administrare şi organizare a serviciilor turistice conform cu standardele europene şi ale calităţii , cunoaşterea unor elemente de educaţie ecologică privind calitatea produselor şi serviciilor turistice, cunoaşterea şi conştientizarea importanţei consumului de hrană sănătoasă, cunoaşterea principiilor de bază privind relaţionarea şi comunicarea în turism.
Plan de învățământ - Inginerie și management în industria turismului - IMIT